Maria Jencel om økonomi-fobi og at se frygten i øjnene…
Maria Jencel deler ud om hendes erfaring med spærrere dankort, økonomi-fobi og hendes rejse med at tage sagen i egen hånd og få styr på økonomien.
Maria Jencel fortæller...
For ikke så længe siden eksploderede min Instagram med beskeder fra følgere, der stillede sig i kor og råbte: “SÅDAN HAR VI DET OGSÅ! Hvad skal vi gøre?!” Det skete, da jeg for første gang talte offentligt om følelsen af altid at have være bange for og aldrig forstået økonomi.
Men endelig de sidste seks måneder set min frygt i øjnene og nørdet penge på så mange planer, som hvis jeg skulle skrive phd-afhandling om det_._ Jeg har aldrig haft så god økonomi og sovet så trygt om natten, som jeg gør nu.
Ikke fordi jeg tjener flere penge, eller har et mere sikkert job. Tværtimod. Men fordi jeg forstår det nu. Og fordi jeg synes, det er sjovt. Der er en milliard flere ting at lære – for det er et never-ending eventyr. Men et eventyr, jeg vil fortsætte resten af livet.
Jeg har altid lidt af økonomi-fobi. Ligegyldigt om jeg har tjent penge eller ej, så har jeg været rædselsslagen for alt, der handlede om dem. En ægte angstfølelse.
Jeg har smidt alle rudekuverter ud, kun tjekket netbank, når mit kort pludselig ikke virkede længere, og jeg kunne regne ud, at det var spærret.
Aldrig betalt til pension. Eller forsikring. Aldrig lavet et budget. Aldrig sparet op. Aldrig tjekket eller udfyldt en årsopgørelse. Og slet ikke kunnet forestille mig nogensinde at skulle investere.
Kun lukket øjnene og shoppet alt, jeg ville have, indtil nogen sagde stop, og festen sluttede.
Jeg har haft så ondt i maven. Hjertebanken. Og grædt så mange tåre over min egen barnlighed i et liv, som på mange andre måder har været meget ambitiøst, struktureret og målrettet.
Jeg har ringet og skældt min far ud over, at han aldrig har lært mig, hvordan økonomi hænger sammen, eller hvordan jeg læser min årsopgørelse.
Jeg har skældt min mor ud over, at hendes økonomi-fobi er gået i arv, fordi jeg har set hende løbe skrigende rundt i hjemmet, når Årsopgørelsen kom ud i marts, og det gik op for hende, at vi skyldte 200.000.
Og så har jeg tænkt, at jeg var uforbederlig. At det aldrig kunne ændre sig. Ligesom min fobi for edderkopper.
Vendepunktet...
Men så bliver jeg gift. Med en mand, der efter at have tørret mange penge-relaterede tårer af min kind, for et halvt år siden overtaler mig – efter ugers diskussioner og argumenter frem og tilbage – til at gøre det utænkelige.
Jeg skal ringe til Nordea – og så skal jeg bede dem tilmelde mig SMS-service. Den service, der gør, at jeg hver morgen for altid – modtager en SMS, hvor der står, hvordan mine saldo’er ser ud i dag.
Det var ikke rart til at starte med. Hver morgen at vågne op til en “godmorgen, du har stadig sygt meget minus”-besked fra Nordea. Men det satte gang i noget.
Noget, jeg aldrig troede kunne ske for mig. En gnist. En lyst til fucking at tage magten tilbage over min økonomi. Se penge, som det de er. Noget praktisk. Ikke noget følelsesmæssigt. Det sidste halve år har jeg brugt næsten al min fritid på at blive ekspert i økonomi.
Jeg researcher aktier, renter, gæld, opsparing, apps, budgetter, fællesskaber, lån, pension, forsikringer, fonde, fradrag, afkast, årsopgørelser, obligationer og jeg ELSKER det.
Jeg kan ikke vente med at tjekke min konto hver dag og se, om alt er, som det skal være, om jeg skal rykke rundt på noget, og hvilket indenfor privatøkonomi, som jeg nu skal blive klogere på i dag.
Tag det første skridt. Hvor end du er i din fortælling
En verden har åbnet sig for mig. Og langsomt, lige så stille er smerten i maven ved at forsvinde. Følelserne er ved at blive taget ud af pengene. Og det er den vildeste oplevelse.
Jeg ville ØNSKE, jeg var begyndt på det her tidligere.
For det, jeg troede var en farlig mandeverden med excel-ark og matematikforståelse på et niveau min kreative hjerne slet ikke er gearet til, har vist sig i stedet bare at være fyldt med aha-oplevelser, der har gjort mig endnu mere tændt på at lære og forstå, når jeg pludselig har kunnet se, at økonomi ikke bare var noget for omvandrende, midaldrende jakkesæt – men mindst lige så spændende, sexet og sjovt for mig. Og for DIG!
Så mit råd er: Tag det første skridt. Hvor end du er i din fortælling.
Om det er at tilmelde dig SMS-service og se din konto i øjnene ligesom mig, eller du er længere fremme end jeg var, og måske skal lave din første investering.
Lige meget hvad – så tag det næste, naturlige skridt for dig, og så tag det næste efter det og fortsæt hele livet.
Bevæg dig ind i det eventyr, det er at forstå pengene omkring dig. Lyt til Millionærklubben, meld dig ind i Moneypenny på Facebook, følg Female Invest og opsøg alle de andre netværk og informationskilder, du kan.
Du vil aldrig fortryde det!