Aktiemarkedet i uro: Blandede resultater og en nedjustering af kreditvurdering påvirker markedet

Skrevet af
Lærke Engelbrekt Pedersen
Udgivet
August 7, 2023
Tags
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

- Aktiemarkedet oplever uro efter sommerens ellers positive udvikling.

- C25-indekset faldt med 2,13 % blandt andet grundet negativ stemning i Tyskland.

- S&P 500-indekset faldt med 2,27% blandt andet grundet nedjustering af den amerikanske kreditvurdering og den nyeste jobrapport.

- Mærsk's indtjening er faldet med 70%, nu skal der besparelser på bordet.

Vi har haft en god sommer på aktiemarkedet, men den gode stemning ser ud til at være ovre. Den sidste uge har budt på negativ stemning på aktiemarkedet, hvor indekser rundt om i verden falder tilbage efter mange ugers stigning. 

Det danske C25-indeks er faldet med 2,13% den seneste uge, da det er påvirket af den negative stemning fra nabolandet Tyskland, som er hårdt ramt af inflation og dermed stigende renter. 

S&P500-indekset er faldet med 2,27% den seneste uge. Det har været en begivenhedsrig uge i USA med nedjusteringer i forhold til tilliden til USA’s tilbagebetalingsevne og den nye amerikanske jobrapport, der kom ud i fredags. 

Fitch nedjusterer amerikansk kreditvurdering

Fitch, et firma der vurderer økonomier, har besluttet at sænke tilliden til USA's evne til at tilbagebetale gæld fra det højeste niveau AAA til AA+. Det er den første nedjustering i 12 år. Årsagen til nedjusteringen ligger delvist i den politiske konflikt i USA omkring gældsloftet.

En kreditvurdering er en måde at bedømme, hvor sandsynligt det er, at et land vil kunne tilbagebetale sin gæld. Den tager højde for økonomiske oplysninger og historik om landets evne til at håndtere gæld.

Efter nyheden om nedjusteringen faldt det amerikanske aktieindeks. Dow Jones-indekset faldt med omkring 1%, S&P 500-indekset faldt med 1,38%, og Nasdaq Composite faldt med 2,17%. Nogle økonomer mener dog, at markedet reagerede for voldsomt på nyhederne. Blandt andet udtalte den kendte investor Warren Buffett, at dette ikke er en af de ting, som investorer burde bekymre sig meget om.

Nye kongetal i USA

I USA offentliggøres der hver måned en vigtig jobrapport, som spiller en afgørende rolle for den amerikanske centralbanks (FED, Federal Reserve) finanspolitiske beslutninger. Det gælder blandt andet beslutninger om justering af renten.

Den seneste rapport for juli viste, at der blev skabt 187.000 nye job i USA. Selvom det er en god vækst, var det mindre end forventningen på 200.000 job. Men alt i alt er 187.000 stadig en relativt høj værdi, især med tanke på de mange rentestigninger.

En tommelfingerregel siger, at hvis jobtallet er over 100.000, så går det godt på arbejdsmarkedet, mens et tal under 100.000 indikerer en afkøling.

Rapporten viste også, at arbejdsløsheden faldt en smule, nemlig fra 3,6 %til 3,5%. Desuden kunne man se en stigning i lønningerne, som voksede med 4,4% på årsbasis, hvilket var mere end de forventede 4,2%.

Der er delte meninger om, hvad FED vil gøre på baggrund af denne jobrapport, men Las Olsen, som er cheføkonom i Dansk Bank, skriver følgende til Børsen: “Vores forventning er, at den amerikanske centralbank er færdig med at sætte renten op, fordi inflationen er tæt på, hvor den skal være, og der allerede er opstrammet så meget, at det burde være nok til at skabe afmatning i økonomien.”

Mærsk i usikkert farvand

Danmarks største virksomhed Mærsk leverede i sidste uge sit Q2-regnskab, som tydeliggjorde, at Mærsk befinder sig i en svær situation, hvis man sammenligner med sidste år. Faktisk er Mærsks indtjening faldet med hele 70%, når man sammenligner dette kvartalsregnskab med kvartalsregnskabet sidste år. Derfor befinder Mærsks topchef Vincent Clerc sig i en position, hvor der skal besparelser på programmet. 

På trods af forudsætningerne har Mærsk klaret sig okay igennem kvartalet. Deres Q2-regnskab viste en omsætning på 13 mia. kroner, hvor forventninger lå på 12,9 mia. kroner, og driftsindtjeningen overgik ligeledes analytikernes forventninger.  

Tech-giganterne Apple og Amazon leverer en blandet præstation

Amazon rapporterede i går sin indtjening, der lå langt over analytikernes forventninger og med en vækst, der ikke er set siden 2020, hvilket stimulerede en aktiestigning på 10%.

Apple derimod rapporterede om faldende salg for tredje kvartal i træk, da den økonomiske globale nedgang påvirker efterspørgslen efter deres telefoner.

Ikke overraskende faldt Apples aktiekurs en smule som reaktion på denne meddelelse. Den faldende aktiekurs resulterede i, at Apple, verdens mest værdifulde virksomhed, tabte omkring 144 mia. dollars i markedsværdi og faldt til det laveste niveau i over en måned. 

Tech-giganten nedjusterede også deres forventninger til det kommende kvartal på trods af ellers stigende antal digitale abonnementer og generelt overskud.

Tags

Vi er dedikerede til at uddanne og styrke kvinder til at tage kontrol over deres økonomi og leve livet på deres egne vilkår.

KONTAKT
DOWNLOAD VORES APP